בארון שלנו מתחבאת סכנה גדולה. לא מדובר במפלצות מהן פחדנו כילדים, אלא בבגדים שלנו ואם להיות מדויקות בתחתונים שלנו, שיכולים ממש לפגוע לנו בבריאות. בעוד שבתחום חקלאות המזון הרגולציה מחמירה באופן יחסי וכמות וסוג הכימיקלים המותרים לריסוס נבחנת בקפידה, כשזה נוגע לגידול כותנה והפיכתה לטקסטיל, כמעט ואין רגולציה ועל פי רוב כותנה מרוססת ונצבעת באין ספור כימיקלים רעילים. למרות שגידולי הכותנה מכסים רק 2.4% מהאדמה המעובדת בעולם הם משתמשים ב6% מחומרי ההדברה העולמיים, יותר מכל יבול אחר.
מקור ההבדל הוא בהבנה שגידולי הפירות וירקות עתידים להיכנס לגוף שלנו, ולהשפיע על הבריאות שלנו בצורה ישירה ולכן יש לשמור על כמות רעלים מינימלית, ובטעות הנפוצה על פיה החומרים מהם הבגדים שלנו עשויים לא משפיעים על הבריאות שלנו. האמת היא שלבגדים שלנו יש השפעה דרמטית על הבריאות שלנו. שורה של מחקרים מצאו קשר ישיר בין בריאות הנרתיק להרכב הבד של התחתונים ; ובין ריכוזים גבוהים של חומרים מזיקים לסביבה בבגדים לבעיות התפתחותיות, בעיות בפוריות וסרטן ; ומחקרים מטעם המכון הלאומי של ארה"ב לחקר הסרטן, מצאו מקרים גבוהים יותר של מחלות קשות, פרקינסון ובעיות התפתחות המקושרות לחשיפה לכימיקלים חקלאיים, בקרב אנשים שנמצאו בקרבה פיזית לקהילות חקלאיות מבוססות כימיקלים, כמו חקלאות הכותנה .
קל להבין את המחקרים הללו גם באופן אינטואיטיבי. כל אותם כימיקלים רעילים שמרוססים על הכותנה אינם נשארים בשדה ובמפעל, אלא ממשיכים הלאה אל הארונות ומגרות התחתונים שלנו. הבגדים שלנו עוטפים אותנו לכל אורך היום ונוגעים בעור שלנו באופן בלתי פוסק, כאשר ככל שהאיבר שהם עוטפים אינטימי ורגיש יותר כך חשיבות החומרים שבאים אתו במגע עולה. התוצאה היא שבמגרות התחתונים של רובנו מסתתרים שורה של כימיקלים רעילים שפוגעים בנרתיק שלנו. במילים פשוטות, אם את מתכוונות להשקיע בבחירה נבונה של פריט אחד, הפריט הזה חייב להיות התחתונים שלך.
אלו הם חמשת הכימיקלים המרכזיים:
- פורמלין (NPEs)- NPEs הם קבוצה של כימיקלים מעשה ידי אדם שאינם נוצרים באופן טבעי, ללא התערבות של פעילות אנושית, עיקר השימוש שלהם הוא כחומר מעכב בעירה ולכן הם נמצאים בשימוש נרחב בסיגריות, בכלי רכב ובזיקוק נפט. תרכובות הכימיקלים של NPEs שייכות לקבוצה רחבה יותר של כימיקלים המכונים אתילוקנול אתוקסילטים (APE), אשר השימוש בהם לטקסטיל הוגבל במשך שנים רבות במדינות רבות, בשל חששות אודות השפעתם הבריאותית, אולם כיום הוא מותר בריכוזים מסוימים. עיקר בשימוש בתרכובת NPEs לטקסטיל הוא כחומר מעכב בעירה, כדוחה כתמים וכמחליק קמטים. פורמאלדהיד מסווג כמסרטן וודאי בבני אדם על ידי הסוכנות הבינלאומית למחקר בנושא סרטן (Research for Agency International – IARC Cancer on). בנוסף חשיפה גבוהה אליו נמצאה כמובילה לגירוי, בחילה ושיבוש פעילות הורמונלית.
- פתאלאטים (phthalates)- הם קבוצת כימיקלים מעשי ידי אדם גם כן, שפותחו במאה השנים האחרונות לשימוש בתעשיית ייצור הפלסטיקים, הממיסים ומוצרי הטיפוח. הם משמשים לריכוך והעלאת גמישות בסוגי פלסטיק ובמקרה של טקסטיל להדברה של כותנה ולריכוך בגדים בהרכב פוליאסטר גבוה. ההשפעות של פתאלאטים על בריאות האדם עדיין נחקרות והן אינן ידועות במלואן. אולם מחקרים רבים מצאו שחשיפה מתמשכת אל פתאלאטים, מגבירה את הסיכון לבעיות בפוריות, הפרעה בהתפתחות מערכת הרבייה, הפרעה לתפקוד הטבעי של המערכת ההורמונלית וישנן עדויות ראשונות שחשיפה לפתאלאטים עלולה להשפיע גם על התפתחות המוח בבני-אדם.
- צבעי אזו (Azo)- צבעי אזו הם שמות של קבוצת צבעים סינטטיות על בסיס חנקן, המשמעות לעיתים קרובות לצביעת בדים באופן סינתטי. רמת הרעילות שלהם משתנה מצבע לצבע ובחלקם הגדול הם נאסרו לשימוש בתוך האיחוד האירופי. השפעותיהם הבריאותיות וחומרתן משתנה בהתאם לקבוצת הצבעים, אך ככלל הם נמצאו כבעלי השלכות בריאותיות שליליות לטווח הארוך וכמגברי סיכון בשלל תחומים מגירויים בעור ועד ולסרטן העור, סרטן בשלפוחית השתן וברחם.
- אלקנים (alkanes), בנזיל בנזואט (Benzyl benzoate), benzophenone, 1,1’-biphenyl, butylated hydroxytoluene (BHT), benzy- כולם כימיקלים רעילים הנמצאים בשימוש נרחב בתעשיית האופנה ונמצאו כמזיקים בריאותית לטווח הארוך.
האם הפתרון הוא ללכת ערומות? לא בהכרח. כל הכימיקלים האלו נשמעים מפחידים ובצדק, אבל חשוב לזכור שאפשר להימנע מהם בקלות יחסית. הבשורה הטובה היא שמול כל הכימיקלים האלו יש פתרון נעים, בריא ובר השגה- תחתונים מכותנה אורגנית! כותנה אורגנית היא כותנה המיוצרת ומאושרת על פי תקנים חקלאיים אורגניים. ייצורה שומר על בריאות הקרקעות, המערכות האקולוגיות והחקלאים על ידי שימוש בתהליכים טבעיים, ללא תשומות מלאכותיות. חשוב לציין כי חקלאות כותנה אורגנית אינה מאפשרת שימוש בכימיקלים רעילים או ב- GMO (אורגניזמים מהונדסים גנטית). במקום זאת, היא משלב מסורת, חדשנות ומדע לטובת הסביבה ולקידום איכות חיים טובה לכל המעורבים. לב ההבדל בין כותנה אורגנית לכותנה כימית הוא שכותנה אורגנית מגודלת ללא שימוש בחומרי הדברה רעילים או דשנים, בעוד כותנה כימית תלויה בשניהם.
הסיבים של הכותנה האורגנית מוגדרים על ידי Exchange Textile כחומרים המתקדמים מבחינה אקולוגית וחברתית כאחד ובעלי ההשפעות הסביבתיות הנמוכות ביותר כאשר לכל אלו נוספים היתרונות הבריאותיים- לא רק בשלב לבישת התחתונים, אלא גם בכל הנוגע להקטנת ההשפעות הסביבתיות ובריאותיות בשלבי ייצור הטקסטיל. אם כן תחתונים אורגנים הם לא רק הבחירה הנכונה מבחינה סביבתית וחברתית, אלא קודם כל הבחירה הבריאה לנרתיק שלך.
מאמר זה מבוסס על ברובו על " Toxic Threads: The Big Fashion Stitch-Up" מאת Greenpeace
נכתב ע״י מיטל פלג-מזרחי
השארת תגובה
This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.