3 דברים שלא ידעת על דלקת בדרכי השתן

אישה ליד שירותים, סובלת מתסמינים של דלקת בדרכי השתן, תנוחה מעידה על תחושת אי נוחות ולחץ.

את מכירה את הקטע הזה שרגע אחד הכל בסדר, וברגע שאחריו את רצה לשירותים עם תחושת פיפי בהולה? למרות שהיית שם לפני דקה? בשביל להשתין עוד שתי טיפות שבסופן צריבה בלתי נסבלת שלא עוזבת?
אז כנראה שהייתה לך פעם דלקת בדרכי השתן.

העובדות

מערכת השתן היא מערכת הפרשה שעוסקת בסילוק תוצרי פסולת מזרם הדם, זאת באמצעות הכליות שיושבות באזור הגב התחתון-מותניים, בהן מיוצר שתן שעובר אל השופכנים. מן השופכנים, עובר השתן אל השלפוחית ונאגר בה, ומשם אל השופכה והחוצה מן הגוף[ref]https://en.m.wikipedia.org/wiki/Urinary_system[/ref]. השופכה הזו, היא הסיבה לכך שלנשים יש הרבה יותר דלקות בדרכי השתן. בעוד אצל גברים אורכה של השופכה הוא כ-20 ס"מ והיא מסתיימת בתוך הפין, אצלנו היא מסתיימת בפות- בין פתח הנרתיק לבין הדגדגן. והיא קצרה מאד! 4 ס"מ בערך. לכן, היא מהווה מגלשה מושלמת לחיידקים להתגלצ' מהפות ומפי הטבעת מעלה לכיוון שלפוחית השתן.[ref]https://www.clalit.co.il/he/your_health/womens/Pages/cystitis.aspx/[/ref]

הזיהום השכיח ביותר הוא זיהום של שלפוחית השתן (ציסטיטיס). ממנו נובעים התסמינים המוכרים לנו: צריבה במתן שתן, דחיפות ותכיפות ולפעמים גם כאב בבטן התחתונה.
כשזיהום כזה לא מטופל, הוא עלול לטפס מעלה אל אגן הכליה ולהביא איתו תסמינים כמו חום, צמרמורות, בחילות והקאות. הבעיה הגדולה ביותר היא, שהדלקות האלו נוטות לחזור ולפעמים אפילו להפוך כרוניות.

איך מאבחנים דלקת

על ידי בדיקת שתן כללית (בסטיק) שאת תשובתה מקבלות במקום, ומעידה על נוכחות תאי דם לבנים. לפעמים יופיעו גם ניטריטים וכדוריות אדומות בשתן.
אפשר לבדוק את סוג החיידק על ידי תרבית השתן שנשלחת למעבדה, וכך למצוא את הטיפול המתאים.
חשוב להמתין לתוצאות התרבית! יותר מפעם אחת, התחלתי לקחת אנטיביוטיקה לפני שקיבלתי את תוצאות התרבית, וכשזו חזרה, גיליתי להפתעתי שכלל אין חיידק. מלבד זאת, חשוב להתאים את סוג האנטיביוטיקה לסוג החיידק. לא מעט רופאים מאבחנים דלקת בדרכי השתן על סמך סימפטומים בלבד, בעיקר בנשים שסובלות מהן בצורה כרונית. בקשו לשלוח תרבית שתן והימנעו מנטילה מיותרת של אנטיביוטיקה לא מתאימה.

איך זה קורה ומה אפשר לעשות?

קיום יחסי מין

  • המגע בין איברים, ידיים ונוזלים, עלול להזמין אל תוך השופכה חיידקים שלא בהכרח שייכים אליה.
  • חדירה אל הנרתיק לעתים פוצעת את הרקמות העדינות באזור, במיוחד אצל נשים שחוות יובש נרתיקי, או חדירה לפני שהן והפות שלהן היו מוכנות לזה פיזית או רגשית. פציעות אלה מגבירות את הסיכוי להיווצרות זיהומים[ref]https://livriuta.com/recurrent-uti//[/ref].
    גם שימוש בקוטלי זרע וחומרי סיכה על בסיס סיליקון עלול לגרות את הריריות בפות ובנרתיק, ליצור חתכים קטנים ולאפשר כניסת חיידקים.
  • עשי לך הרגל לעשות פיפי לפני ומיד אחרי קיום יחסי מין. עדיף גם להישטף במים (אך ורק במים). בקשי גם מבן הזוג שלך לשטוף ידיים או להתקלח לפני מגע מיני. נכון, זה קצת הורס את הספונטניות. אבל זה יכול למנוע את הסבל שיבוא אחרי.

שתייה

  • שתייה לא מספקת, התייבשות והתאפקות ממושכת. עם השתן נשטפים החוצה מדרכי השתן חיידקים לא רצויים. כאשר אין תנועה טובה של נוזלים, החיידקים הללו נשארים ועושים בלגן.  
  • הקפידי לשתות הרבה מים. תמיד, ובמיוחד כשיש דלקת מאובחנת. כמה זה "מספיק"? זה אינדיווידואלי. עד שהשתן בהיר. אנחנו אמורות להשתין בערך 6-7 פעמים ביום וזה לא אמור להפריע לשגרת יומנו או להציק.
  • אני ממליצה לשלב גם חליטות מצמחים רלוונטיים (משתנים): זקן תירס, סרפד, כוסברה.

היגיינה

  • לבישת תחתונים שעשויים מבדים סינטטיים ושימוש בתחתוניות או תחבושות היגייניות תורמים ליצירת לחות וחום (כמו שחיידקים אוהבים) באזור הפות ולא מאפשרים אוורר ראוי.
  • גם שימוש בחומרים המכילים כימיקליים (שטיפה אינטימית, קרמים, בשמים) מגרה את העור והריריות של הפות והנרתיק.
  • החליפי תחתונים לפחות פעם ביום, בקיץ אפשר גם יותר.
  • הקפידי שהם יהיו מכותנה אורגנית ועדיף לבנים וללא צבעים וכימיקלים מיותרים.
  • ממליצה לישון בלילה ללא תחתונים ולתת לאזור להתאוורר.  
  • השתמשי בפדים ותחתוניות רב פעמיים מכותנה אורגנית והקפידי להחליף כל כמה שעות. 
  • אחרי קקי נגבי הפוך! נגבי מכיוון הפות לכיוון פי הטבעת, ולא להפך.
  • מילה על חוטיני. החיידק הנפוץ ביותר בתרביות שתן הוא E-COLI, שמקומו הטבעי הוא במערכת העיכול ולא בפות או בדרכי השתן. חוטיני מאפשר לחיידקים לעבור מפי הטבעת אל הפות והנרתיק.

מילה מהלב: דברי על זה

שתפי את בן או בת הזוג שלך ואת הנשים הקרובות אלייך בבעיה.
מנסיוני האישי והקליני, אני רואה שהמון דלקות בדרכי השתן קשורות לקונפליקטים רגשיים סביב נושאים כמו זוגיות ומערכות יחסים אינטימיות או מין, ולפעמים זה גם סטרס בעבודה. הגוף שלנו יודע לדבר, בעיקר הפות והאיבריים הנשיים שיחודיים לנו. תקשיבי להם ותופתעי לגלות אילו תשובות מעניינות תמצאי שם!    

רפואה סינית ודלקות בדרכי השתן

בעוד במערב, הגורמים למחלות הם חיידקים, נגיפים, רעלנים וכו', הסינים מתייחסים לגוף ולנפש כמכלול המתאים את עצמו לשינויים סביבו ובתוכו. לכן, כשמדובר בדלקת בדרכי השתן (או בכל פתולוגיה אחרת), שורש הבעיה הוא הסביבה הפנימית- "גופנפש", המאפשרת לזיהום לצאת משליטה.
כל אישה היא אחרת. אצל אחת מדובר בחום ולחות שחוסמים את שלפוחית השתן, אצל השנייה הגורם יכול להיות רגשות לא מווסתים ואצל השלישית דווקא תזונה עתירת סוכר שמעודדת את הדלקות.
מטרת הטיפול ברפואה הסינית היא לאתר את המערכות התקועות שיצאו מאיזון- ולהשיב אותן לשם.
להביא את הגוף והנפש להרמוניה מבחינה אנרגטית ופיזיולוגית, ולטפל בשרש הבעיה, ולא רק בסימפטומים.
אני מכירה המון נשים שהצליחו לשבור את מעגל הרשע של הדלקות החוזרות באמצעות דיקור, מגע, צמחים ותזונה. לכן אני מליצה בחום על טיפול בדלקות בדרכי השתן באמצעותם!

רק בריאות!

נכתב ע״י נועה מילק

קריאה נוספת

פטריות קטנות צומחות על גזע עץ ביער ירוק באור השמש
עיצובים שונים של תחתוני נשים במגוון גזרות וצבעים, כולל תחרה, חוטיני ובוקסר

השארת תגובה

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.