חכי רגע עם הכדור לדלקות בדרכי השתן, יכול להיות שהוא בכלל לא מה שיעזור לך. יש כמה מצבים שכיחים של זיהום בנרתיק שאנחנו לפעמים חושבות שיעלמו אם ניקח כדור ויפסיק לשרוף לנו בשתן, אבל האמת היא שזה עשוי רק להחמיר. אין מה להילחץ, אנחנו כאן כדי לתת לכן ידע בסיסי וחשוב.
למה נוצרים זיהומים בנרתיק ובפות?
המקור לכל הבעיות בעולם הוא חיידקים. סתם, לא לכל הבעיות, אבל לזיהומים הנפוצים שנשים רבות סובלות מהם כן. אוכלוסיית החיידקים של הנרתיק (הפלורה בשמה המקצועי) מורכבת מאיזון עדין בין סוגים שונים של חיידקים, וכשהאיזון הזה משתבש, מתחילות הבעיות. אבל רגע לפני שנכיר אותן מקרוב, כדאי לדעת איך בעצם החיידקים האלו יוצאים מאיזון. הרבה פעמים אלו גורמים שקשורים לאורח החיים שלנו: אנחנו לובשות בגדים צמודים מדי שחונקים את העור, אנחנו לא מקפידות על היגיינה מתאימה לנרתיק (רמז: לא צריך תכשירי שטיפות כאלו ואחרים), אנחנו סובלות מיותר מדי לחץ (בעצם, מי לא?) ואנחנו לא מקפידות להגן על הנרתיק שלנו מכל מיני גורמים זרים אחרים. בסופו של דבר, כל אלו גורמים לפגיעה בחיידקים הטובים שבנרתיק והם לא מצליחים להגן מפני הרעים.
איך זה נראה ומרגיש בפועל?
בגדול, לא נעים. ועכשיו בקטן:
יש כל מיני סימפטומים שקשורים לזיהומים בנרתיק ובפות כמו שינוי בכמות ההפרשות, בצבע שלהן ובמרקם. כאבים, שריפות, גירד פנימי וחיצוני - גם הם עשויים להעיד על זיהום. במקרים מסוימים גם ריח שונה יכול להיות סימן טוב לכך שמשהו השתנה בפלורה ויצר בעיה. cdc.gov
כמו כל דבר אחר, הסימפטומים האלו הם אישיים ומשתנים מאישה אחת לאחרת, ונוכל לזהות אותם רק אם נדע להבחין בשינויים. לכן מומלץ גם בשגרה לפתח ממודעות בריאה למחזוריות, להפרשות, לריח ולתחושה הכללית בנרתיק. הרבה פעמים אנחנו ישר נחשוב שמדובר על דלקת בדרכי השתן, אבל כשמכירים יותר לעומק את הזיהומים הנפוצים, מגלים שכל אחד מהם דורש טיפול אחר ולכן חשוב מאוד לזהות אותם.
באילו סוגי זיהומים נפוצים את עשויה לפגוש?
שלושת המקרים השכיחים ביותר של זיהומים בנרתיק הם "וגינוזיס חיידקי", "קנדידה" ו"טריכומוניאזיס", כאשר הנפוץ ביותר מביניהם הוא הראשון. שימו לב שהם אמנם מוגדרים כמצבים שונים, אבל ממש לא מן הנמנע שאישה תסבול מיותר מאחד מהם [ref]niaid.nih.gov[/ref] וגינוזיס נוצא בדרך כלל בגלל הפרת האיזון בפלורה של הנרתיק, קנדידה היא פטרייה שקיימת באופן קבוע בגוף אבל עשויה להשתלט על העניינים, וטריכומוניאזיס הוא מזיהום שנגרם מטפיל העובר במגע מיני.
איך תוכלי לטפל בהם (בך)?
לכל אחד מהמצבים האלו יש גורמים מעט שונים (ומכאן שגם פתרונות שונים), אבל סימפטומים מאוד דומים. לכן, הדבר הראשון שכדאי לעשות כדי לטפל בהם הוא לאבחן על מה מדובר. אבחון כזה נעשה בדרך כלל בבדיקת שתן, צואה או רירית מהנרתיק, וכמובן ע"י מעבדה ובהפניית רופא. וגינוזיס לרוב יטופל בעזרת אנטיביוטיקה וקנדידה תטופל בתכשירים אנטי-פטרייתיים או סטרואידים. החשיבות של הטיפול לא נובעת רק משיפור איכות החיים אלא גם כי זיהומים כאלו מעים את הסיכוי להידבק במחלות מין שונות.
איך את יכולה למנוע אותם מלכתחילה?
שלושה כללי בסיס למניעת זיהומים ודלקות בפות ובנרתיק:
- קיום יחסי מין מוגנים.
- תזונה נכונה ומאוזנת שמכילה מוצרים פרויביוטיים בכמות מספקת [ref]nih.gov[/ref] למשל מוחמצים למיניהם ויוגורטים.
- בחירה של הלבשה תחתונה עדינה מבדים נושמים ואיכותיים כמו כותנה אורגנית.
* המאמר אינו מהווה תחליף להתייעצות עם רופא/ה.
השארת תגובה
This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.