גיל המעבר הוא השלב בחיי האישה שבו נגמרת תקופת הפוריות שלה בעקבות שינויים שמקורם בהזדקנות הביולוגית. רוב הנשים יגיעו לשלב הזה באזור שנות ה-50 לחייהן. מעבר לעובדה שמדובר על התקופה שבה מפסיקה האישה לקבל מחזור, התקופה הזו לרוב מאופיינת בשינויים נוספים - פיזיולוגיים, חברתיים ונפשיים. אז נכון, זה נחמד כשכבר אין דימום לדאוג בגללו, אבל כולנו יודעות שמדובר על שינוי רחב יותר. כדי לעשות את זה קצת יותר קל, ריכזנו עבורכן מידע חשוב על גיל המעבר, על הפסקת המחזור ועל ההשפעות שיש להם על הגוף שלנו.
מתי ולמה מפסיק המחזור?
הפסקת המחזור, הנקראת גם "מנופאוזה", היא תהליך טבעי שמתרחש בגיל המעבר. הדבר הראשון שכדאי לדעת על המנופאוזה הוא שהמחזור אינו מפסיק להגיע בבת אחת. למרות שמקובל להגדיר את גיל המעבר כתקופה שמתחילה שנה לאחר המחזור האחרון, ההפסקה עצמה מתרחשת בהדרגה. במהלך הזמן הזה, הרווחים בין מחזור אחד לבא אחריו הולכים ומתארכים, עד שהמחזור מפסיק לחלוטין.
הסיבה להפסקה ההדרגתית הזו נעוצה בהליכי ההזדקנות של הגוף. עם הגיל, פחות ופחות אסטרוגן, ההורמון שאחראי בין היתר על וויסות המחזור, מופרש בגוף. זקיקי השחלות מאבדים מתפקודם (כמו כל חלקי הגוף בעצם), ולכן לא משתחררת ביצית להפריה. כלומר, השלב הראשון - הביוץ - לא מתקיים ולכן לא מגיע שלב הדימום.
מה קורה לנרתיק שלנו בגיל המעבר?
אחד מהתהליכים שקורים בגיל המעבר הוא הידלדלות של דופן הנרתיק והיחלשות של התחושה באזור, וגם כאן הסיבה לכך היא הירידה ברמות האסטרוגן. כלל הסימפטומים שכרוכים בהידלדלות הזו נקראים יחד "אטרופיה של הנרתיק" והם כוללים בין השאר גם יובש, כאבים בזמן קיום יחסי מין, גרד ושפשופים שנוצרים בקלות. השינויים ההורמונליים עשויים גם להביא לריח שונה מבדרך כלל, שנשים רבות יגדירו כמוזר. אבל הוא לא מוזר, הוא רק שונה, כי אנחנו משתנות.
איך להתמודד עם התופעות האלו?
חשוב לזכור שכמו הווסת עצמה, גם היעדר הווסת משפיע על כל אחת מאיתנו באופן שונה. חלק מאיתנו יזהו סימפטומים שונים וחלק ייתכן שלא ירגישו בכלל הבדל. העיקר הוא שנבין שהרבה מהתסמינים האלו, וגם חוסר של תסמינים לגיל המעבר, כולם טבעיים ונורמליים. למשל, גלי חום הם תסמין נפוץ אבל בכלל לא כל הנשים חוות אותו כשהן מתבגרות. כך גם נדודי שינה, מצבי רוח ובריחת שתן.
בעניין האטרופיה של הנרתיק, יש דרכים שונות להקל על הסימפטומים, אבל לא להפסיק אותם לחלוטין. למשל, כאבים בזמן יחסי מין והגרד שמקורם ביובש הנרתיקי עשויים להיטיב בעזרת שימוש בחומרי סיכה ואסטרוגן. הצעה נוספת וחשובה לא פחות היא להתאים את ההלבשה התחתונה לתנאים החדשים, ובכלל זה להעדיף בדים נושמים כמו כותנה אורגנית, גזרות נוחות ומיעוט בצבעים כימיקליים, ניילון ופלסטיקים.
האם אני יכולה לדמם למרות שנגמר לי המחזור?
יש הרבה מיתוסים נפוצים על גיל המעבר כמו שאי אפשר להיכנס במהלכו להיריון, שבמהלכו נשים מעלות במשקל, שהתופעות שלו הן עניין גנטי. בנוסף, נהוג לחשוב שכל הנשים שנמצאות בגיל המעבר מפסיקות לדמם לתמיד, אבל זה לא מדויק. יש נשים שחוות את הסימפטומים של גיל המעבר אבל עדיין מקבלות מחזור. וזה גם העניין העיקרי שחשוב לנו שתזכרו - כל גוף הוא שונה, כל אישה היא שונה, וכל אחת יכולה להעדיף או שלא להעדיף טיפול מסוים. הדבר הכי חשוב הוא שתקשיבו לגוף שלכן ותתמכו בו כמו שהוא תמך בכן לאורך השנים.
* המאמר אינו מהווה תחליף להתייעצות עם רופא/ה.
השארת תגובה
This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.